luni, 14 martie 2016

Peter Pan - invitat la cercul literar

Astăzi am început să lucrăm din nou pe „Cărțile copilăriei” la cercul literar. Ne-am bucurat foarte mult de faptul că editura Curtea Veche ne-a ajutat donând cercului cărțile pe care vom lucra până la sfârșitul anului școlar. Le mulțumim din inimă celor care au făcut posibil acest lucru și sperăm, ca prin activitățile noastre, să le facem viața mai frumoasă, așa cum
ne-au făcut-o și ei nouă.
L-am invitat pe însuși Peter Pan la cerc și i-am oferit un loc confortabil alături de noi. Apoi, am început să ne punem o serie de întrebări înainte de lectura propriu-zisă ce ne bătea la ușă:
În ce an a apărut cartea?
De ce „Peter Pan” este prima carte pe care o parcurgem din această colecție?
De ce scrie „Familia regală” pe copertă?
De ce spiridușul se află pe coperta cărții?
Ce se întâmplă cu fetița Wendy?
Care este secretul magiei?
De ce a ales-o Peter chiar pe Wendy?
Câți ani are Peter?
De ce se luptă cu pirații?
De ce are magie Clopoțica?
Unele întrebări au pornit de la faptul că elevii cunoșteau desenele animate, iar altele de la faptul că au răsfoit timp de câteva minute cartea. Bineînțeles că unele dintre aceste întrebări și-au găsit răspunsul imediat, iar altele urmează să și-l găsească în perioada următoare.
Am citit primul capitol al cărții, interpretând fragmentele și căutând mereu un mesaj dincolo de cuvinte.
Cel mai amuzant moment a fost atunci când ne-am imaginat Țara de Nicăieri ca fiind exact între băncuțele noastre, la fel de plină de zigzaguri, și așa ne-am permis să aruncăm în ea pirați, prințese, o fântână de budincă, dulciuri nenumărate, pixuri care scriu singure temele, jeleuri mișcătoare, crocodili cu coadă de iepurași, dar și cu iepurași cu o coadă de crocodil și câte altele.
Am înțeles că imaginația este o mare salvatoare nu doar pentru cei mici, că în Țara de Nicăieri totul este permis și că uneori legătura dintre imaginație și realitate este extrem de fină.
În plus, ne-am promis să facem un nou curcubeu al „Cărților copilăriei” pe măsură ce elevii reușesc să parcurgă cărțile.
Dovezile sunt mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=5yzOOoT8shU&feature=youtu.be