vineri, 15 martie 2013

De Ziua Somnului.... Cum să aveți un somnic bun?


1. Faceţi-vă un orar! Aţi auzit de multe ori: treziți-vă şi mergeți la culcare la aceleași ore, chiar şi în weekend. 

2. Urmați un ritual! O activitate relaxantă, de preferat cu o lumină mai slabă ajută la separarea perioadei destinate somnului de celelalte activități.


3. Creaţi-vă o oaza de siguranţă! Somnul profund se poate realiza într-un mediu adecvat: întuneric, linişte, confort şi răcoare.

4. Confort! Patul trebuie să fie confortabil pentru a avea un somn bun.

5. Grija pentru ce şi la ce oră mâncăm! Nu mâncaţi cu 2-3 ore înainte de culcare; aceaţi regula se aplică şi lichidelor (mersul la toaleta îţi întrerupe somnul); evitaţi mâncărurile grele şi condimentate care pot cauza arsuri la stomac şi pot disturba somnul; nu înseamnă că trebuie să mergem la culcare flamânzi: e important să mâncăm ceea ce ne crează o stare de confort care ajută la odihnă.

6. Faceţi mişcare, dar nu chiar înainte de ora de culcare! Studiile au arătat că oamenii activi dorm mai bine. Prin exerciţii fizice temperatura corpului creşte şi e nevoie de aproape 6 ore să revină la normal: cel mai bun moment pentru exerciţii fizice este dupa-amiaza.

7. Lectura în pat e bună dacă vă ajută să adormiţi. În dormitor îşi au loc doar activităţile care relaxează cu adevarat. 

8. Lasă grijile! În loc să rememorăm înainte de culcare toate momentele stresante din timpul zilei, este bine ca în timpul zilei să ne luăm o pauză de 10 - 15 minute şi să ne gândim la ele. Astfel, seara suntem eliberaţi de ele. Folosiţi vizualizarea: timpii de veghe şi de somn sunt programaţi în subconştientul nostru. În loc să numărăm oi e mai uşor să resetăm programul prin vizualizare şi autosugestie: „Am sa dorm bine, dimineţă mă voi trezi pe deplin odihnit!”

9. Staţi departe de nicotină, alcool şi cofeină: nicotina afectează somnul, la fel şi alcoolul şi cofeina; ceaiul, sucurile şi ciocolata conţin cofeina care ramâne în organism 3-4 ore; atenţie sporită şi la medicamentele pe care le luăm: unele dintre ele conţin cofeină, mai mult, ele au rolul de a activa şi mobiliza sistemul şi va fi mai greu să adormiţi. Medicamentele şi suplimentele trebuie luate în prima parte a zilei.

10. Băi de lumină: hormonul care ajută somnul este melatonina; melatonina este recrestată în întuneric şi inhibată în lumină. Lumina din timpul zilei ne ajută să rămânem în starea de veghe aşa cum întunericul din dormitor ajută la producţia de melatonină şi la apariţia somnului. În cazul persoanelor cărora activitatea profesională  nu le permite un program normal, există melatonină sub formă de supliment nutriţional, comparabilă cu ceea ce produce creierul nostru.

(sursa: http://www.mundoverde.ro/ghid/10-sfaturi-pentru-un-somn-bun--19)